Boeken

Boeken lezen is een goed hulpmiddel om aan je zelfvertrouwen te werken. Hier onder staan enkele boeken die ik zelf gelezen heb en erg nuttig heb gevonden. Deze boeken kunnen je meer inzicht geven op jouw situatie en die ook kunnen helpen om dingen positief te zien. Lees elke dag een stuk om het in je systeem te houden. Daarnaast geeft lezen rust in je hoofd en een verruiming van de geest!

De voordelen van een boek lezen

Boeken lezen biedt meer voordelen dan je misschien denkt. Ik zal je enkele voordelen hiervan meegeven!

Betere concentratie door lezen

Door te lezen train je je hele brein. Tijdens het lezen activeer je meerdere delen van de hersenen om de informatie te verwerken. Door deze hersengymnastiek voorkom je slijtage van de hersenen en verklein je zelfs de kans om Alzheimer te krijgen!

Empatischer door lezen

Uit onderzoek is aangetoond dat je door lezen meer empathie kunt ontwikkelen. Doordat je in boeken verhalen meemaakt verwerken jouw hersenen deze ook. Zo lijkt het alsof je ze hebt meegemaakt en worden kanten belicht die jij normaal nooit meegemaakt zou hebben. Je kunt bijna zeggen dat je naast je eigen levenservaring ook boeken-levenservaring opdoet.

Minder stress door lezen

Er is gebleken dat lezen de beste activiteit is om stress te verminderen. Doordat lezen er voor zorgt dat je erg geconcentreerd raakt, ontspannen je hart en spieren waardoor je stress vermindert. Na slechts 6 minuten lezen daalde het stressniveau van de proefpersonen in dit onderzoek met wel 68%!

Minder onzeker door lezen

Lezers van boeken blijken minder onzeker te zijn en kunnen hierdoor betere en snellere keuzes maken. Uit Engels onderzoek is naar voren gekomen dat mensen die regelmatig lezen achter hun keuzes staan en hier zekerder van zijn. Wat de achterliggende reden is van dit verschijnsel is nog niet bekend.

Lezen tegen depressie en dementie

Door (samen) te lezen kun je onderbewust reflecteren op je eigen leven en keuzes. Dit zorgt er voor dat je onderbewust dingen kunt verwerken, dingen die je anders niet met iemand besproken zou hebben. Bij dementie is de werking zelfs dubbelzijdig, en heeft hiernaast ook nog een trainende werking voor de hersenen.