Carrière

Stephanie

Door het drukke leven van tegenwoordig zijn de verwachtingen hoog gespannen, zowel in het privéleven als in je werk carrière. Dit kan een extra druk op je geven, waardoor je tegenwoordig veel mensen met een burn out tegenkomt. Op deze pagina geef ik je een beeld van veel voorkomende onzekerheden op werk en hoe deze zijn op te lossen.

De hoge werkdruk van tegenwoordig

Tegenwoordig moet alles maar snel, en wordt er tegelijkertijd erg veel van je verwacht. Met uitzonderingen zorgt dit er voor dat je werk afwisselend blijft, maar door langdurig hoge druk kan je hierdoor overspannen raken van je werk. De oplossing voor dit probleem begint natuurlijk bij de werkgever, maar er zijn wel degelijk dingen die jij er aan kunt doen.

Stop met volgen en laat je mening horen

Zo kun jij aangeven aan je werkgever dat jij de druk erg hoog vindt, en of er misschien andere oplossingen zijn of alternatieven. Het kan natuurlijk zo zijn dat de werkgever dit nog niet heeft gemerkt, omdat hij jouw functie niet uitoefent. Veel mensen durven dit niet aan te geven en daardoor takelen ze zichzelf af. Door assertief te zijn en voor jezelf op te komen kun je hier wat aan doen.

Zoek een andere baan

Misschien ben je bang dat het lastig is om een andere baan te vinden en hecht jij je zo aan je baan omdat jij bang bent deze te verliezen. Geld is belangrijk, maar als je 5 dagen in de week op een plek zit waar je ongelukkig weegt dit niet op tegen die 2 dagen weekend! Kijk eens rond naar wat er qua werk nog meer in de aanbieding is, misschien ben jij wel helemaal niet meer op de hoogte van de mogelijkheden. Tip: zorgt dat je een baan vindt, voordat je je huidige werkgever verlaat!

Beter in je vel zitten en met plezier naar je werk gaan

Werk bestaat uit grofweg 3 elementen; loon, werkzaamheden en collega’s. Voor elke persoon is het ene element belangrijke dan voor de ander. Op bijna al deze elementen heb jij invloed en er is dan ook een grote kans dat jij je werk zelf leuker en dragelijker kunt maken.

Loon

Door assertief te zijn en het loon bespreekbaar te maken kun jij misschien een loonsverhoging krijgen. Vind jij dat je meer verdient en je werk goed doet? Misschien weet jouw leidinggevende dat ook, maar denk dat hij dat jij het zo wel prima vindt. Durf te vragen. Nee heb je, en ja kun je krijgen!

Werkzaamheden

Zit je al een tijdje in dezelfde functie en beginnen de werkzaamheden te vervelen? Dat is een teken dat jij toe bent aan een verandering. Vastheid is vaak prettig, maar afwisseling zorgt er voor dat je gefocust en ook meer voldoening uit je werk haalt. Bespreek tijdens een functioneringsgesprek de mogelijkheden om taken aan jouw functie toe te voegen, of kijk of er een andere leuke interne functie open staat. Het is immers makkelijker om binnen een bedrijf een functie te krijgen dan van buitenaf!

Collega’s

Een mens is een erg sociaal dier. Het werk kan nog zo leuk zijn, toch is het belangrijk dat je sociaal contact hebt. Collega’s kunnen er voor zorgen dat een werkdag minder voelt als een typische 9 tot 5 werkdag. Veel mensen zijn van mening dat zij geen leuke collega’s hebben. Kennen ze hun collega’s wel goed genoeg, of staan ze onderbewust niet open voor contact? Je moet je collega’s misschien beter leren kennen zodat je kunt zien wat jullie wederzijdse interesses zijn.

Wat hierbij kan helpen is om zelf actiever te socializen met anderen. Vind je dit moeilijk, dan is het misschien handig om eerst aan je zelfvertrouwen te werken zodat je beter kunt presteren in sociale situaties.

Moeite met solliciteren

Heb je al vaak gesolliciteerd maar kunt het maar niet om een goede baan te vinden? Solliciteren is een vak apart en het kan op meerdere plekken in het proces fout gaan. Zo kan het zo zijn dat simpelweg je sollicitatiebrief niet overtuigend overkomt, je CV niet goed opgesteld is of je het zover schopt en in na het sollicitatiegesprek wordt afgewezen.

Schrijven van een sollicitatiebrief of motivatiebrief

De sollicitatiebrief, of motivatiebrief, is vaak het eerste dat de meeste recruiters lezen en deze is extreem belangrijk! Als deze te standaard is, te veel spelfouten bevat of niet krachtig genoeg overkomt zullen ze jouw prachtige CV ook niet meer lezen. De gehele sollicitatie gaat zo de prullenbak in.

Als je niet zeker bent over hoe jij een goede en overtuigende sollicitatie- of motivatiebrief kunt schrijven kun je een cursus sollicitatiebrief schrijven volgen. Het volgen van zo’n cursus is zeker het geld waard en heb je binnen een dag terugverdiend!

Een goede CV schrijven

Het schrijven van een goede CV (Curriculum Vitae) kan lastig zijn. Elke recruiter hecht weer waarde aan wat anders. Toch zijn er punten die erg belangrijk zijn en waar alle recruiters naar kijken. Kijk wat er in je huidige CV staat en wat wel en niet relevant is. Recruiters krijgen soms wel honderden sollicitanten en willen een duidelijk en makkelijk leesbaar CV voor zich hebben.

Wat ook heel erg belangrijk is, is hoe je iets toelicht. Belicht bepaalde werkzaamheden die je hebt uitgevoerd, en maak ze iets indrukwekkender dan ze in werkelijkheid waren. Personaliseer een CV op de functie waarop je solliciteert, hierdoor oog je mee als een “perfecte kandidaat”. Ben je toch nog op zoek naar persoonlijke tips in jouw situatie, dan kun je het CV Handboek gebruiken om de perfecte gepersonaliseerde CV te schrijven!

Het voeren van een goed sollicitatiegesprek

Als je door alle stappen heen bent komt, voor velen de moeilijkste fase, het sollicitatiegesprek. Hoe creëer jij een goede indruk en kom je zelfverzekerd over. Je kunt nog zo goed zijn in een brief schrijven en nog zo’n indrukwekkend CV hebben, maar de eerste indruk is toch wat alles in duigen kan laten vallen.

Heb je last van faalangst, of word je onzeker over jezelf als je naar binnen stapt in een nieuw bedrijf? Het kan handig zijn om hier iets aan te doen zodat jij een zelfverzekerde indruk kunt achterlaten. Zorg dat je de recruiter charmeert en ze geen nee kunnen zeggen!

 

JA! IK WIL AANGENOMEN WORDEN!

 

Meer leren over carrièretips en valkuilen

Wil je meer leren over carrièretips en valkuilen? Lees hier dan eens een goed boek over. Mocht je problemen hebben met